• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Soppor

    Kinesisk tomatsoppa med ägg

    4 juli 2024 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Här får du ett recept på Kinesisk tomatsoppa med ägg som har allt: den är enkelt att laga, smakar mycket och är billigt.

    Fantastisk smak

    Kinesisk tomatsoppa med ägg svänger du ihop på nolltid! Malen ingefära, ketjap manis och en skvätt sherry ger soppan sin goda speciella smak som har extra djup. Här hemma älskar både stora och små den här värmande soppa!

    Med sitt koloniala förflutna finns det i Nederländerna många Chinees-Indische (Kinesisk-Indonesiska) restauranger. Kina har aldrig varit en holländsk koloni, men restaurangerna har en meny med rätter från båda länderna på sin meny. Inte sällan är maten anpassad efter västerländska smaker.

    Så också den här soppan. Kinesisk tomatsoppa med ägg hittar du på många Kina-restauranger i Nederländerna, och den finns dessutom att köpa som färdigmat i matbutiker.

    Receptet kommer från Studentenkookboek som trycktes första gången 1981, men utgåvan som jag skaffade som student är tryckt 1996.

    Tre olika sätt på hur du kan variera Kinesisk tomatsoppa

    • Tillsätt grönsaker till soppan. Detta ska du göra innan maizena eller potatismjöl tillsätts. Exempel på grönsaker som passar är strimlade morötter, purjolök eller små blomkålsbuketter. Låt allt koka i 10 minuter innan du tillsätter resten av ingredienserna. 
    • För att göra soppan mera mättande kan du tillsätta frikadeller: smaksätt köttfärs efter önskemål och rulla små köttbullar. Tillsätt till soppan och låt det koka i 10 minuter. Detta gör du innan du tillsätter maizena eller potatismjöl. 
    • Vermicelli, en tunn pasta, passar bra till den här soppan. Låt det koka i några minuter. 

    Hur lång är hållbarheten på kinesisk tomatsoppa?

    I kylen håller den i åtminstone tre dagar. Se till att du förvarar den i en täckt behållare.

    Kan jag frysa ner kinesisk tomatsoppa?

    Ja, det går bra att frysa ner soppan. Hållbarheten är minst 3 månader.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
    • Mammas berömda chokladtårta

    Kinesisk tomatsoppa med ägg

    Den här tomatsoppan är lättlagad och smakar såsom den serveras på Kinarestauranger runtom i Nederländerna. Du kan se detta som ett grundrecept där grönsaker, frikadeller eller vermicelli kan kan tillsättas för att göra den matigare.
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 15 minuter minuter
    Tillagningstid 10 minuter minuter
    Total tid 25 minuter minuter
    Måltid Soppa
    Kök Nederländerna
    Portioner 2
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skärbräda
    • kniv
    • Kastrull
    • finmaskig sil

    Ingredienser
      

    • 0,5 liter tomatjuice
    • 0,5 liter hönsbuljong
    • ½ gul lök
    • 2-4 msk ketjap manis finns numera att köpa i alla mathandel. Står vid olika sorters soja.
    • 1 tsk malen ingefära Eller 4 msk finskuren färsk ingefära
    • 1 msk potatismjöl eller maizena, utrörd i lite kallt vatten
    • några msk sherry
    • 1 ägg

    Instruktioner
     

    • Hacka en halv gul lök och stek den i mjuk i lite olja. Häll tomatjuice och hönsbuljong i en kastrull och koka upp det. Tillsätt löken.
    • Blanda ketjap manis och ingefäran. Blanda ner detta i soppan. Om du använder färsk finskuren ingefära, tillsätt detta till soppan.
    • Tillsätt potatismjöl/maizena, blandad i lite kallt vatten, till soppan och rör om.
    • Knäck ägget i en liten skål och vispa lätt. Placera en finmaskig sil på kastrullen med soppan och häll i ägget i silen. Rör under tiden runt i soppan. På det viset får du de typiska ägg "trådarna" som Kinesisk tomatsoppa brukar ha. Rör runt i silen tills all ägg har silats.
    • Tillsätt efter smak några matskedar sherry.Smaklig måltid!

    Anteckning

    Tips på hur du kan variera Kinesisk tomatsoppa
    • Tillsätt grönsaker till soppan. Detta ska du göra innan maizena eller potatismjöl tillsätts. Exempel på grönsaker som passar är strimlade morötter, purjolök eller små blomkålsbuketter. Låt allt koka i 10 minuter innan du tillsätter resten av ingredienserna. 
    • För att göra soppan mera mättande kan du tillsätta frikadeller: smaksätt köttfärs efter önskemål och rulla små köttbullar. Tillsätt till soppan och låt det koka i 10 minuter. Detta gör du innan du tillsätter maizena eller potatismjöl. 
    • Vermicelli, en tunn pasta, passar bra till den här soppan. Låt det koka i några minuter. 
     
    Keyword Enkla recept, Vegetarisk

    More Soppor

    • Gammaldags hemgjord nyponsoppa, ett recept på färska nypon från 1800-talet.
      Gammaldags hemgjord nyponsoppa
    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina
    • Sluring från Kvekgården

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!