• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Tårtor

    Marängtårta med smörkräm och grädde

    26 april 2022 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Den här ljuvliga härlighet består av knaprig-seg maräng, luftig smörkräm och vispad grädde. Jordgubbar och hallon passar extra bra att dekorera tårtan med.

    Marängtårta på tre bottnar med smörkräm, jordgubbsgrädde och grädde.

    En ljuvlig sommardröm

    Här ger jag dig ett riktigt gammalt släktrecept på marängtårta med smörkräm och grädde. Det här receptet har gått från generation till generation, av den enkla anledningen att den är så otroligt god. Den går lätt att variera och kan dessutom förberedas en dag i förväg.

    Ina Grave

    Min mormor Ingrid Nordén hade många härliga recept och var känd för sin goda matlagning. En jul gav hon i julklapp en samling handskrivna recept som hon hade kopierat för var och en av sina barn. Bland recepten finns denna, "Marängtårta (Farmors fått av Ina Grave)".

    Sommartårta eller vintertårta

    Min mormor skrev i receptet att man till exempel kan dekorera tårtan med ananas. På sommaren tycker jag att jordgubbar, hallon eller blåbär passar bra.

    Receptet till denna marängtårta med smörkräm och grädde är samma som Mormors sega maränger som finns här på Smakminnens webbplats. Det jag uppskattar med mina mormors recept är att hon skriver var recepten kommer ifrån. Farmor var hennes svärmor, Karin Nordén, som i sin tur fått receptet från Ina Grave.

    Karin Nordén kallas i släkten alltid för ”Farmor”. Tillsammans med sin man Jan Nordén, bodde de på gården Charlottenborg, i Billesholm i Skåne. Min gissning är att receptet är från omkring 1920-talet, om inte tidigare.

    Karin och Jan Nordén, förmodligen i början på 1950-talet.
    Karin och Jan Nordén. Fotograf Jan Nordén.

    3,5 glas socker

    När jag studerade i Lund i början på 2000-talet, så ringde jag min mormor för att be om ett recept på maräng. Hennes recept var följande: ”1 glas äggvitor och 3,5 glas socker”. Jag tyckte att det lät konstigt och hittade ett annat recept som var baserad på decilitermått, vilket kändes som ett säkrare kort.

    Det var kanske för tio år sedan att jag började göra maränger varje gång det blev äggvitor kvar. Jag har testat olika recept, men just detta är ett riktigt bra recept. Barnen har kommenterat när jag har använt ett annat recept. Jo, de har till och med klagat att det inte är lika gott som just de här marängerna.

    Mormors födelsedagstårta

    Om jag inte minns fel så hände det när jag var liten att vi åt marängtårta med smörkräm och grädde till efterrätt på min mormors födelsedag, den 8 augusti. Sedan tog min kusin Anna över tårtbakandet och bjöd på härliga cheesecakes. Inför födelsedagsfirandet samlades många i vår släkt på sommarstället Hemgården i Arild. Tidigt på morgonen då min mormor fyllde år, ställde vi oss utanför mina morföräldrars sovrum och sjöng ”Sov du lilla videung” följd av ”Ja må hon leva”.

    Mormors födelsedag i Arild, 1982, med ett barn i förgrunden.
    Min mormors födelsedag 1982, och jag blickar mot min mamma som håller i kameran.

    Drottning i blekt blomsterkrans

    Iklädda pyjamasar, nattlinnen, håret på ända och famnen fulla av paket och härligt doftande sommarbuketter, tågade vi in och samlades runt mormors säng. Som en drottning satt hon där, med en med tiden blekt krans av pappersblommor i håret, och strålade. Utanför hördes måsarnas skri och bredde sig Skälderviken ut i olika blå nyanser. Vilka minnen!

    Tips på hur du lyckas vispa en bra maräng

    Några ord om maräng: En fördel är om äggvitorna står i kylen ett dygn och ”dunstar av” – men man kan ju också göra maräng direkt. Fett är äggvitornas största hot. Äggula innehåller fett och likaså kan det vara svårt att få en plastskål fettfri.

    Någonstans läste jag att man helst ska ha en metallbunke där man först häller i några matskedar vittvinsvinäger eller ättika (eller annat liknande, ej balsamvinäger) och salt. Rotera skålen så att vätskan kommer överallt och skölj sedan med kallt vatten.

    Tips för en lyckad marängtårta

    Fördelen med detta recept är att det handlar om förhållanden, så det spelar ingen roll om man har stora eller små ägg, och hur många. Kolla mängden äggvitor i glaset och utgå från det.

    Ugnen har jag på 125 grader. Marängen spricker, vilket gör att den blir ihålig med knaprigt täcke och segt botten. Som jag gillar det. Vill du slippa sprickor och ha den genomtorr, rekommenderas en ugnstemperatur på 100 grader.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du gillar

    • Flädersaft - bästa receptet från förr
    • Cranks bröd - nyttiga och goda grahamsbullar
    • Rårörd jordgubssaft (Tant Karin)
    • Sophies små spröda ostkakor
    • Somrig potatissallad från Amsterdam

    Marängtårta med smörkräm och grädde

    En härlig marängtårta med knaprigt-sega bottnar med grädde, smörkram och en massa bär. Detta släktrecept har varit älskad i många generationer. Passar perfekt med sommarens bär eller med ananas.
    3.84 from 6 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 10 minuter minuter
    Tillagningstid 20 minuter minuter
    Tid i ugnen 1 timme t
    Total tid 1 timme t 30 minuter minuter
    Måltid Baka
    Kök Sverige
    Portioner 10
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • elvisp
    • skål

    Ingredienser
      

    Marängbottnar

    • 1 del äggvitor ca 7 äggvitor
    • 3,5 delar socker 3 delar socker räcker också

    Smörkräm

    • 4 äggulor
    • 200 gr smör rumsvarmt
    • 200 gr florsocker

    Övrigt

    • 5 dl vispgrädde
    • ½ liter bär, t.ex. jordgubbar eller hallon

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • Orginaltexten: Allt vispas i assistenten till hårt skum. 2 el 3 bottnar på smörat och mjölat papper. 150˚C. (Red.anm. Jag har ugnen på 125˚C)

    Steg-för-steg ny text

    • Klä (tre) bakplåtar med bakplåtspapper. Använd en tallrik eller springform för att med en blyertspenna rita en cirkel på varje papper.
    • Ta två likadana glas. Mät upp äggvitorna i ett av glasen, och sockret i det andra.
      1 del äggvitor, 3,5 delar socker
    • Vispa äggvitorna till hårt skum (tips finns i inlägget). Tillsätt, under vispning, sockret, lite i taget.
    • Du kan klicka och bre ut smeten. Vill du spritsa bottnarna, spritsa utifrån och in. (Jag gjorde tvärtom och kan intyga att det inte fungerar!)
    • Ställ plåtarna i ugnen som är på 125˚C. Om du använder en varmluftsugn ska den vara på ca 100℃.
      Om du gräddar bottnarna samtidigt i en vanlig ugn (ej varmluft), ändra plåtarnas plats i ugnen några gånger under gräddningstiden. Det tar lite längre tid att grädda.
      I varmluftsugn kan du ha flera plåtar samtidigt. Det tar ca 1 timme att grädda. Kontrollera om bottnarna är torra. Annars kan du ha bottnarna lite längre i ugnen.

    Smörkräm

    • Vispa ingredienserna till smörkrämen. Det är min mormor som tyckte att mängden som i det här receptet passar. Ina Grave hade hälften av volymen i det här receptet. Vispa den i cirka fem minuter på högsta hastigheten, då får du en luftig och len smörkräm.

    Montering

    • Bre en klick smörkräm på tårtfatet, då håller marängbottnarna sig på sin plats.
    • Placera en marängbotten på tårtfatet. Bre på smörkräm. Placera nästa marängbotten ovanpå.
    • Vispa grädden.
      Jag har tidigare gjort så att jag har tagit cirka en tredjedel av grädden och blandad med hallonpuré (koka frysta hallon, passera genom en finmaskig sil och tillsätt socker. Låt svalna.) krossade jordgubbar eller jordgubbssylt.
      Bre grädden eller gräddblandningen på tårtan.
    • Placera sista botten på tårtan. Bre resterande grädden på tårtan, eller spritsa rosor så att hela överdelen täcks. Jag tycker att det är trevligt att kunna se marängtårtans olika bottnar.
    • Placera jordgubbar, hallon eller ananas på tårtan. Nu är tårtan färdig för servering!

    Anteckning

    Marängtårta är en tårta som smakar bäst när den äts direkt efter att den har monterats. Detta eftersom marängen "smälter" när den kommer i kontakt med grädden. 
    Hållbarheten är cirka en dag i kylskåp. Förmodligen går den att äta under flera dagar, men min erfarenhet är att marängen "smälter" och grädden smakar mindre god. 
    Bottnarna kan du göra flera dagar i förväg, men.... om du vill ha knaprig yta och segt på insidan ska de helst göras samma dag. Annars torkar de så att segheten försvinner. Förvara marängbottnarna lufttät. 
    Keyword Fika
    Spara detta recept på Marängtårta med smörkräm och grädde på Pinterest!

    More Tårtor

    • Schwarzwaldtårta – den tyska klassikern som blev svensk favorit
    • Klassisk äppelpaj med rutnät
    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Kolatårta från Hovdala slott

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!