• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Efterrätter

    Stekt sockerkaka med glass

    26 januari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Dagsgammal sockerkaka blir en farlig god efterrätt när det förvandlas till smörstekt sockerkaka med glass. Det som händer under stekningen är att sockerkakan får en småseg knäckig yta.

    Ett gammalt recept

    Ibland uppfinner man hjulet när den redan är uppfunnen. Så var det för mig med denna efterrätt. Jag kom på detta alldeles själv, kände mig som ett geni och familjen åt min stekta sockerkaka med glass med god aptit.  Detta var redan för några år sedan, och när jag igår serverade den stekta rabarberkakan som jag hade bakat till morsdag, (ja, det var till mig själv!) så kollade jag om mitt hjul redan var uppfunnen. Det var den tydligen! Dessutom berättade en vän till mig att hon åt stekt sockerkaka som barn på 1940-talet.

    3 tips för bästa stekta sockerkakan

    • Använd smör! Det blir så mycket godare än margarin tycker jag.
    • Skär sockerkakan i tillräckligt tjocka skivor. Speciellt när den är dagsgammal så finns det en risk att den faller isär när du vänder på skivorna.
    • Se till att du servera den genast, för ljummen smakar den som bäst.

    Gör din egen twist av stekt sockerkaka

    • Servera med outspädd saft som serveras i en liten kanna vid sidan om.
    • Väljer du att ha en fruktig efterrätt kan du servera din stekta sockerkaka med färska bär eller kompott.
    • Är det chokladtema så kan hackad choklad och hackade nötter bli vackert och gott att strö över efterrätten.

    Vad är hållbarheten på stekt sockerkaka?

    Om du har rester kvar av din dessert så kan du förvara den i kylen i några dagar. Det beror på hur gammal sockerkakan var när du stekte den. Jag har inte testat det, men jag kan tänka mig att stekytan förlorar sin härliga seghet om den värms i mikron.

    Om du gillar detta recept...

    ....då gillar du kanske också

    • Mandelfromage - enkelt och elegant
    • Mormors äppelkompott
    • Gammaldags hemgjord nyponsoppa
    • Ice cream float
    • Moussaka på svenska

    Stekt sockerkaka med glass

    Smörstekta skivor sockerkaka som serveras med glass eller grädde. Farligt gott!
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 5 minuter minuter
    Tillagningstid 10 minuter minuter
    Total tid 15 minuter minuter
    Måltid Efterrätt
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • stekpanna
    • glasskopa

    Ingredienser
      

    • sockerkaka
    • smör
    • glass eller grädde

    Instruktioner
     

    • Skär sockerkakan i minst 2 cm tjocka skivor, eller så som du vill ha skivorna. Skär de inte för tunna, för då riskerar skivorna falla sönder när du vänder dem under stekningen.
    • Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Stek skivorna tills de är gyllenbruna på båda sidorna.
    • Servera skivorna direkt tillsammans med en kula glass och de övriga tillbehören om du väljer att ha det.

    Anteckning

    Du kan se detta som ett grundrecept som kan varieras på olika sätt. Extra tillbehör kan vara: 
    • outspädd saft som ringlas över desserten. 
    • vispad grädde
    • färsk frukt
    Keyword Enkla recept
    Spara detta recept på Pinterest!

    More Efterrätter

    • Jordgubbar med ovispad grädde
    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Jordgubbar doppade i konjak och socker
    • Glass på 3 ingredienser

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!