• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Efterrätter

    Äppelgott - smulpaj med havregryn

    26 januari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Till fikat eller som efterrätt, denna smulpaj med havregryn är gott, enkelt att laga och lätt att variera.

    Äppelgott - smulpaj med havregryn tillsammans med äpplen.

    Smulpaj - snabbt och gott

    Inget kavlande, eller att degen behöver förgräddas. En smulpaj går snabbt att blanda ihop och det är lätt att experimentera med både smaksättningar och fyllningen. Detta recept innehåller havregryn, vilket ger en härlig struktur till degen. Just smulpaj serveras oftast till efterrätt, men passar också bra till fikat. Du kan servera smulpaj med havregryn med en klick grädde eller en kula glass.

    Smulpajens historia

    I Storbritannien blev smulpajen populär under Andra Världskriget. Detta eftersom man inte behövde så mycket deg, vilket var nödvändig under ransoneringstiden. På engelska heter smulpaj Crumble pie. Jag har inte hittat information om när smulpaj blev populärt i Sverige.

    Om detta recept

    Detta recept hittade jag i Husmoderns Köksalmanack från 1965. Största jobbet är att skala äpplen, men resten av ingredienserna behöver bara blandas ihop. Jo, du har ett moment till: smöret ska smältas! Jag serverade den med en klick grädde, för Äppelgott med havregryn är i sötaste laget. Familjen älskade efterrätten där jag hade använt äpplen från egen trädgård.

    Recept på Äppelgott - smulpaj med havregryn, finns att hitta i Husmoderns köksalmanack 1965.

    Tips för smulpaj med havregryn

    • Halvera mängden socker om du vill ha den här desserten mindre söt.
    • Tillsätt en halv deciliter hackade hasselnötter eller mandel i havregrynblandningen. Det bryter sötman och ger god struktur och smak till kakan.
    • Rivet citronskal i havregrynsblandningen är gott! Du kan då också byta ut hälften av sockret mot brun farin, vilket blir en fantastisk smakkombination.
    • Istället för äpplen kan du använda samma mängd rabarber, skuren i slantar. Blanda rabarberslantarna i 1 msk potatismjöl innan du lägger den i formen.
    Närbild på äppelgott - smulpaj med havregryn.

    Hur länge är hållbarheten för Äppelgott?

    Du förvarar bäst smulpajen i kylskåpet, övertäckt eller i en behållare med lock. Den är hållbar i ungefär fem dagar. Det går också bra att frysa ner den.

    Om du gillar detta recept...

    ....då gillar du kanske

    • Gammaldags hemgjord nyponsoppa
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina
    • Stekt sockerkaka med glass
    • Ellas kaka - äppelkakan från Jerum

    Äppelgott - smulpaj med havregryn

    Lättlagad och enkelt att variera är denna smulpaj med havregryn. Servera med grädde eller glass.
    5 from 3 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 30 minuter minuter
    Måltid Efterrätt, Mjuka kakor
    Kök Sverige
    Portioner 6
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skärbräda
    • kniv
    • skål
    • ugnsform

    Ingredienser
      

    • 750 gr äpplen
    • 1,5 dl socker
    • 2 dl havregryn
    • 75 gr smör
    • kanel

    Instruktioner
     

    • ¾ kg (750 gr) syrliga äpplen skalas, urkärnas och skärs i klyftor.
    • Lägg äppelskivorna i en eldfast form och strö över ½ dl socker och litet kanel. 
    • Blanda 2 dl havregryn, 75 gr smält smör eller margarin och 1 dl socker och fördela massan över äpplena.
    • Grädda ca 25 min. i medelgod ugnsvärme.
      Jag hade ugnen på 200˚C och det tog längre tid än 25 minuter. Håll ett öga på smulpajen och räkna med minst 30 minuter. Ta ut den när den har blivit gyllene.

    Anteckning

    • Detta recept ger en väldigt söt smulpaj. Du kan lätt minska på sockermängden, då blir det en bättre balans i smakerna. 
    • Istället för äpplen kan du använda rabarber skurna i slantar, eller blanda äpplen och rabarber. Blanda en msk potatismjöl i de skurna rabarberbitarna innan du lägger den i pajformen, då vattnas det mindre. 
    • I degen kan du blanda ner riven mandelmassa, hackade nötter och/eller russin. 
    • För en mera knäckig smak kan du byta en del av sockret mot brun farin. 
    Keyword Billig mat, Lättlagad
    Spara detta recept i Pinterest!

    More Efterrätter

    • Jordgubbar med ovispad grädde
    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Jordgubbar doppade i konjak och socker
    • Glass på 3 ingredienser

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!