Skillnaden mellan det tyska originalet och den svenska versionen av schwarzwaldtårta är stor, och båda är en fröjd för chokladälskaren. Här får du ett klassiskt recept såsom vi känner tårtan i Sverige, och historien om tårtans väg till Sverige.

Marängbotten eller sockerkaksbotten?
Högrest och vackert spritsat har schwarzwaldtårtan en fast plats i kyldiskar hos konditorier och stormarknader runtom i Sverige. En spröd nötmaräng, luftigt vispad grädde och tunna chokladskivor gör att många väljer just denna tårta. Det tyska originalet har som gemensam nämnare choklad, men är för övrigt helt olikt sin svenska kusin, för här är det saftiga chokladbottnar med vispgrädde och inlagda körsbär mellan bottnarna och ofta smaksatt med den berömda körsbärslikören Kirschwasser.
Men hur kommer det sig att Schwarzwaldtårtan i Sverige är så olik originalet? Jag har en teori, där jag har hittat ledtrådar i mina kokböcker. Men låt oss börja historien om Schwarzwaldtårtan från början.
Schwarzwald
Schwarzwald – Svartskogen, är ett bergsområde som ligger i sydvästra Tyskland. Det var romarna som för en sisådär 2000 år sedan tyckte att den täta skogen var så mörk och otillgänglig att de kallade den för den svarta skogen, vilket på tyska blir Schwarzwald.

Gökur och Kirschwasser
Det finns några saker som den här regionen är känd för. Gökuret, som uppfanns av urmakaren Franz Anton Ketterer i Schönwald i Schwarzwald, Tyskland, runt år 1730.
Kirschwasser eller Kirsch är en klar eau-de-vie (klar och färglös fruktkonjak, med hög alkoholhalt) som tillverkas av körsbär och som har sitt ursprung i Schwarzwald. Det finns belägg för att det redan på 1500-talet tillverkades Kirschwasser. Det är just Kirschwasser som spelar en nyckelroll när vi kommer till tårtans historia.

Schwarzwaldtårtans historia
Och nu har vi äntligen kommit till tårtans historia. Som så ofta finns det olika historier om vem upphovsmannen var. Enligt vissa källor bakade konditorn Josef Keller den första Schwarzwaldtårtan i sitt tehus Café Ahrend, som idag heter Agner) i Bad Godesberg, som ligger intill Bonn år 1915.

Den som kan sin tyska geografi börjar undra nu. Bad Godesberg ligger intill Bonn, vilket ligger omkring 30 mil från Schwarzwald, så varför döptes tårtan till den regionen? Svaret på det stavas Kirschwasser, körsbärs eau de vie, som ursprungligen kommer från just Schwarzwald, och är en viktig ingrediens i tårtan. Det tillsammans med körsbären från samma region.
Nästa möjliga upphovsman är mästerkonditorn Erwin Hildenbrand, som våren 1930 bakade den första Schwarzwaldtårtan vid Café Walz i Tingen.
Den svenska Schwarzwaldtårtan
Enligt Wikipedia nämndes Schwarzwaldtårtan i sverige för första gången 1938. Tidigaste receptet som jag hittade i min samling med gamla kokböcker är i Stora kokboken, Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor från 1955, 21e upplagan. Första upplagan var 1940, men det är inte alls säkert om receptet fanns med då, eftersom kokbokens innehåll har genomgått stora förändringar genom åren.

Här kan man skönja en första förändring från originalet. Tårtan består av en mandelmarängbotten och sockerkaksbotten, båda dränkta med några matskedar sockerlösning smaksatt med rom, madeira eller sherry. Mellan bottnarna och ovanpå breds vispad grädde (med upplöst gelatin i!) och tårtan garneras med tunna chokladskivor. Visuellt har vi alltså kommit till hur dagens svenska Schwarzwaldertårta ser ut! Det är bara sockerkaksbotten och mandeln istället för hasselnötter som skiljer sig åt.
Svaret på varför det tyska originalet har ändrats i de svenska kokböckerna, det har jag inte. Däremot kan jag se att det har skett stegvis.
Om detta recept
Receptet har jag från hämtat från Sockerbolagets recepthäfte Berömda bakverk, från 1982.



Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Mammas berömda chokladtårta
- Butter Chicken - snabbt och enkelt
- Klassiska engelska scones från 1860-talet
- Aletria - recept på en krämig dessert från Portugal
- Kinesisk tomatsoppa med äggstrimlor

Schwarzwaldtårta – den tyska klassikern som blev svensk favorit
Ingredienser
Nötbottnar
- 3 dl hasselnötskärnor Tips: köp skalade hasselnötter.
- 2½ dl florsocker
- 3 äggvitor
Fyllning
- 5 dl vispgrädde
- 2 tsk vanillinsocker
Garnering
- 200 gr blockchoklad Tips! Använd mörk choklad av bra kvalitet. Det märks i smaken.
Instruktioner
Originaltext. Nya instruktioner med tips hittar du längre ner.
- Rosta nötterna och skala dem genom att gnugga dem i en handduk. Mal nötterna och blanda dem med florsockret.3 dl hasselnötskärnor, 2½ dl florsocker
- Vispa vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner nöt- och marängblandningen. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper till 3 eller 4 runda bottnar, ca 20 cm i diameter.3 äggvitor
- Grädda i ugn, 150℃, ca 15 minuter. Lossa bottnarna från papperet med vass kniv när de är varma. Låt de kallna på plåten.
- Smält blockchokladen i en skål täckt med folie i vattenbad. Pensla bottnarna med chokladen och häll upp resten på bakplåtspapper för att stelna. Skär chokladen i fyrkantiga bitar.200 gr blockchoklad
- Vispa grädden till hårt skum och smaksätt grädden med vanillinsocker.5 dl vispgrädde, 2 tsk vanillinsocker
- Lägg samman bottnarna med grädde emellan. Garnera tårtan med grädde och chokladbitarna.
Nya instruktioner
- Sätt ugnen på 150℃. Om du använder varmluftsugn: 130℃.
- Rosta nötterna, även om du har skalade. Smakerna framträder bättre. Om du använder nötter med skal på, skala dem genom att gnugga dem i en handduk. Mal nötterna i en mandelkvarn eller i en köksmaskin och blanda dem med florsockret.3 dl hasselnötskärnor, 2½ dl florsocker
- Förbered bakplåtspappret: ta en tallrik eller springform som mall, och rita en cirkel på ca 20 cm i diameter. Vänd på pappret. Förbered 3 eller 4 papper.
- Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri bunke. Se tips i anteckningarna nedan. Blanda försiktigt ner nöt- och florsockerblandningen.3 äggvitor
- Fördela smeten över bakplåtspappren och bred ut till jämna bottnar. Om du vill kan du pudra bakplåtspappret med lite maizena eller potatismjöl, så lossnar bottnarna lättare när de är färdiggräddade. Använd en lite sil, som en tesil för pudringen.
- Grädda i ca 15 minuter eller tills bottnarna är torra. Om du använder varmluftsugn kan du grädda bottnarna samtidigt. Byt plats på plåtarna efter halva tiden för att säkerställa att de gräddas jämnt. Lyft försiktigt på bottnarna för att känna på undersidan om de är torra.
- Lossa bottnarna från bakplåtspappret när de fortfarande är varma. Låt de kallna på plåten.
- Smält chokladen över vattenbad: Ta en kastrull med några deciliter vatten i och koka upp. Ta en bunke som får plats i kastrullen utan att nudda vattnet. Bryt ner chokladen i bunken och låt det smälta. Tips: Använd inte en för "mjuk" plastskål, för den kan fastna i kastrullen och förstöras. Det har jag gjort en gång!200 gr blockchoklad
- Pensla bottnarna med chokladen och häll upp resten på bakplåtspapper för att stelna. Se till att bre ut chokladen jämnt på bakplåtspappret så att du kan skära ut snygga fyrkanter. Skär till chokladen när den har stelnat. Se tips nedan för hur man skapar tårtan som på bilden till det här receptet. Tips: den chokladen du använder för att pensla med blir lättare att hantera om du blandar ner 1-2 msk kokosfett eller neutral olja. Blanda fettet in väl inför penslingen.
- Blanda vaniljsockret i grädden och vispa den. Passa så att du inte vispar för hårt, för då blir grädden kornigt och smakar fett.
- Ta ett tårtfat och lägg en klick grädde i mitten, som håller tårtan på plats. Lägg samman bottnarna varvade med grädde emellan. Garnera tårtan med grädden, som antingen kan bres på eller spritsas. Dekorera med chokladbitarna.
Anteckning
Tips!
- Vispa äggvitor: Minsta gnutta fett gör att äggvitorna vägrar att bli fluffiga. För att säkerställa att fett försvinner: Ta några matskedar ättiksprit och några teskedar salt och häll det i bunken. Vänd bunken så att salt-ättiksblandningen har kommit överallt. Häll ut och skölj kort med kallt vatten.
Vispa äggvitorna för långsamt, sedan på högre hastighet. - Chokladdekoration: här är möjligheterna oändliga och det finns så mycket roligare dekorationer än fyrkanter. Ta bakplåtspapper och forma en liten strut som du fyller med smält choklad. Spritsa trädstammar på bakplåtspappret - dessa ska symbolisera Schwarzwald - Svartskogen. Snyggt blir det om du blandar mjölkchoklad och mörk choklad i spritsningen. Lyckas du inte skapa en spritspåse, så kan du ta en sked och försiktigt skapa trädstammar. Det ska se lite slarvigt konstnärligt ut.
Spritsa chokladlöv - kolla receptet på Mockafylld rulltårta med hasselnötter.
Pensla riktiga löv (kolla så att det inte är giftiga träd eller buskar) med choklad. Låt stelna och lossa försiktigt löven. Svarta eller röda vinbärsblad och rosenblad fungerar bra!
Chokladflikar såsom på bilden i inlägget: ta en halv matsked smält choklad på bakplåtspapper, och med en bred kniv, som en smörkniv, bre den smälta chokladen upp, så att det blir som en form av en avlång flamma. Kolla bilden, så fattar du!
Lämna ett svar!