• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1920-talet

    Boterkoek - Holländsk smörkaka

    21 juni 2023 by Marloes 2 kommentarer

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    En mäktig liten kaka med en fantastisk historia. Boterkoek är lättbakad och numera mångas favorit här i Sverige.

    Farligt gott

    Boterkoek är en konditoriklassiker i Holland, och dess avslöjande namn, smörkaka, säger en del om innehållet och mäktigheten. Den är som en korsning mellan kakdeg och sockerkaka, vilket med andra ord kan tolkas som farligt gott! Dessutom är den superenkelt att baka.

    Fusion cooking

    Kakan är ett typiskt exempel på ”fusion cooking” – när olika kök möts och blandas. Här möts det holländska köket med det judiska. Eller tvärtom. På 1920-talet bakades boterkoek redan flitigt av judiska husmödrar i Amsterdam, inte sällan med billigt kycklingfett i stället för smör.

    Anne Frank

    Amsterdams, internationellt sett, mest kända dagboksförfattare, som har blivit ett personligt ansikte för Förintelsen, är Anne Frank. Arkivbilderna från museet Anne Frank Huset i Amsterdam visar att åren innan Andra Världskriget var lyckliga för familjen Frank. Barnkalas, utflykter till stranden och poserande i stan med familjen, för att nämna några exempel. Och visst är det möjligt att just Anne Frank har ätit denna så typiskt judisk-holländska kaka boterkoek? Än idag inspirerar denna unga tjejs kloka ord läsarna världen över.

    Tips till hur du bakar bästa boterkoek

    • Boterkoek passar extra bra att baka med barnen, då det är enkelt att göra. Mina barn har just denna kaka som sin favorit, både när det gäller att baka och att äta!
    • Har du ingen springform så fungerar även en pajform eller en annan form, bara den har ungefär samma yta som en 28 cm springform.
    • När du penslar kakan med uppvispad ägg, gör det inte för tjockt. Då blir det som en otrevlig hinna på kakan när den är färdiggräddad.
    • Låt kakan svalna helt innan du försöker att ta upp bitar, eftersom bitarna annars delvis fastnar i botten. Detta gäller främst när du har din boterkoek i en porslinsform.
    • Om kakan riskerar att bli för mörk när du gräddar den, lägg en bit aluminiumfolie på den tills den har gräddats färdigt.

    Hur länge är hållbarheten på Boterkoek?

    Om du förvarar boterkoek i en matlåda med lock håller den 2-3 dagar i rumstemperatur och 2-3 veckor i kylskåp. Min erfarenhet är att om du förvarar din boterkoek i en kakburk, så torkar den lätt ut, eftersom en kakburk inte är lufttät. Du kan också frysa ner boterkoek och då är hållbarheten åtminstone 3 månader.

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Jitterbuggare
    • Grönkålsstomp - Holländsk potatismos med hackad grönkål
    • Holländsk chokladtårta
    • Marzipan-konfekt - marsipan recept för figurer
    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina

    Boterkoek - holländsk smörkaka

    En mäktig liten kaka med en fantastisk historia. Lättbakad och numera en favorit i många svenska hem.
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 45 minuter minuter
    Total tid 1 timme t 5 minuter minuter
    Måltid Kakor
    Kök Nederländerna
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skål
    • springform eller pajform

    Ingredienser
      

    • 400 gr kallt smör
    • 400 gr socker
    • 500 gr vetemjöl
    • 1 ägg
    • 1 tsk vaniljsocker valfritt
    • 1 ägg för pensling

    Instruktioner
     

    • Sätt ugnen på 175℃. Originalreceptet skriver 160℃, men jag tycker att 175℃ fungerar bättre.
    • Blanda smör, socker och 1 ägg till en massa.
      400 gr kallt smör, 400 gr socker, 1 ägg
    • Tillsätt det siktade vetemjölet (och vaniljsockret) och knåda till en smidig deg.
      500 gr vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker
    • Smöra en springform (behöver ej bröas) på 28 cm i diameter och tryck ner degen till ett jämt lager.
    • Pensla den uttryckta degen med ett lättuppvispad ägg och forma med en gaffel ett mönster på kakans yta. Pensla inte för mycket ägg, för då blir det en otrevlig hinna på den färdiggräddade kakan.
    • Grädda kakan i ca 45 minuter tills den är gyllene. (Håll ett öga på kakan, ibland tar det lite kortare tid!)
    • Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i rutor såsom på bilden.

    Anteckning

    Istället för en springform går det också bra att använda en pajform. 
    Om du vill variera smaken kan du tillsätta rivet citronskal till degen. 
    Viktigt! När kakan är färdig är konsistensen kompakt, och det ska vara så. Jag brukar se det lite som en blandning mellan sockerkaka och kakdeg. Farligt gott! 
    Keyword Enkla recept

    More 1920-talet

    • Okokt jordgubbssaft
    • Jordgubbar med ovispad grädde
    • Marängtårta med smörkräm och grädde
    • Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Marianne Matson

      april 15, 2024 at 1:49 e m

      Behövs inget bakpulver? Tänkte att man i Holland kanske använder ”zelfrijzend meel”.
      Marianne

      Svara
      • Marloes

        april 15, 2024 at 4:21 e m

        Hej!
        Nej, zelfrijzend bakmeel, som numera finns som kakmjöl i Sverige, ska inte användas. eftersom boterkoek är en riktigt kompakt kaka. Därför finns det heller inte mycket ägg i smeten. Har du testat receptet? Det låter som om du har dina rötter i Holland, med tanke på att du skriver "zelfrijzend bakmeel" - har du kanske ett gammalt recept på boterkoek från förr? Det finns säkert många olika recept 🙂
        Ha en fin dag!
        Hälsningar,
        Marloes

        Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!