• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1900-talet

    Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

    22 mars 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Ett busenkelt recept på rårörd jordgubbssaft som ger den godast tänkbara saften, tack vare att den inte kokas. Den slår allehanda köpesaft med hästlängder!

    Receptets historia

    Att ha rårörd jordgubbssaft i frysen är som att få möjligheten att året runt få smaka på solvarma, söta jordgubbar.  Receptet kommer från min mormor, Ingrid Nordén, som i sin tur fått det från sin svärmor, Tant Karin. Detta är med andra ord ett släktrecept. En rolig detalj är att receptet är anpassad efter en gammaldags porslinskrus på 5 liter.

    Karin och Jan Nordén, min morfars föräldrar. Det här är Karins recept på Rårörd jordgubbssaft.

    Som hos Flickorna Lundgren

    För dig som har varit hos Flickorna Lundgren på Skäret, så kan jag berätta att saften smakar likadant som den som serveras där. Jag tycker att saften gärna får serveras rätt starkt, och att man serverar en kanna vatten till, så att var och en kan späda ut det till önskad styrka.

    Här en bild på barnen när vi besökte Flickorna Lundgren 2016. En mobilbild, men med en Flickorna Lundgren-känsla såsom jag upplever det.

    Flickorna Lundgren på Skäret i Skåne är en upplevelse att besöka. Där serveras bland annat gudomlig jordgubbssaft.

    Tips på hur du kan använda rårörd jordgubbssaft

    • Min mormor serverade rårörd jordgubbssaft outspädd i en kanna som sås till Ris à la Malta. Saften passar bra till olika desserter, till exempel Mandelpudding eller hemgjord glass.
    • Du kan använda saften i drinkar.
    • ...men godast är nog om du serverar din hemmagjorda jordgubbssaft med is en varm sommardag.
    Ett grönt fat med svenska närproducerade jordgubbar.

    Hur förvarar jag bäst min hemgjorda saft?

    I saftflaskor, helst av glas. Det är lättare att rengöra glasflaskor än plastflaskor och du kan välja att förvara flaskorna svalt eller i frysen. Om du väljer att frysa ner körsbärssaften i glasflaskor får du se till att inte fylla flaskan hela vägen upp eftersom saften expanderar när den fryser och då kan flaskan explodera.

    3 sätt att sterilisera flaskor

    1. Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter.
    2. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna noggrant med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Hållbarheten efter att saften har tinats är sannolikt kortare än om du använder steriliserade flaskor.
    3. Diska flaskorna noggrant. Soltorka (detta enligt min mormors gamla recept) och skölj med Attamon.

    Jordgubbssaft för vuxna...

    ... hittar du i Prinsessornas kokbok från 1938. Där finns ett riktigt bra recept på Jordgubbslikör som finns här på Smakminnens hemsida.

    Okokt jordgubbssaft

    Ett recept som liknar rårörd jordgubbssaft är Okokt jordgubbssaft. Även detta är ett släktrecept men här tillsätter du kallt vatten istället för kokande vatten. Resultatet blir en ännu mera ren smak av jordgubbar.

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Mormors sega maränger
    • Kolatårta från Hovdala slott
    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina

    Rårörd jordgubssaft (Tant Karin)

    Godare jordgubbssaft finns inte, och detta recept är väldigt enkelt.
    3.67 from 6 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 30 minuter minuter
    Tillagningstid 1 timme t
    Låt stå över natten 1 day d
    Total tid 1 day d 1 timme t 30 minuter minuter
    Måltid Dryck, Konservering
    Kök Sverige
    Portioner 5 liter saft
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • stor kastrull, krus eller skål
    • Saftsil
    • saftflaskor
    • En till stor kastrull, krus eller skål

    Ingredienser
      

    • 6 liter jordgubbar
    • 2 liter vatten
    • 2 kg socker
    • 20 gram citronsyra

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • Jordgubbarna mosas, vattnet slås kokande över. Får stå övertäckt i 1 dygn. Hälles i silduk och får självrinna. Röres med sockret och citronsyran. Skummas noga.
      6 liter jordgubbar, 2 liter vatten, 2 kg socker, 20 gram citronsyra

    Steg-för-steg - ny text

    • Tvätta och snoppa jordgubbarna. Lägg jordgubbarna i ett stort krus eller en kastrull som rymmer minst 8 liter. Mosa jordgubbarna. Detta går enklast för hand, tycker jag.
      6 liter jordgubbar
    • Slå på kokande vatten och blanda massan. Låt stå övertäckt i 1 dygn. Se till att du ställer kastrullen eller kruset på ett svalt ställe.
      2 liter vatten
    • Ställ en silduk över en skål och häll jordgubbsmassan i silduken. Låt saften självrinna. Jag brukar röra runt lite för att få ut så mycket saft som möjligt.
    • Rör ner socker och citronsyra. Rör runt tills all socker har lösts upp. Skumma noga.
      2 kg socker, 20 gram citronsyra
    • Häll upp på steriliserade saftflaskor. Läs här hur du steriliserar flaskor och burkar. Det går bra att frysa in saften, men se till att inte fylla flaskorna hela vägen upp då flaskorna kan gå sönder i frysen när saften expanderar när den fryser till is.

    Anteckning

    Några tips!

    Detta recept ger ca 5 liter färdig saft. Du kan lätt halvera receptet. 
    Servera saften som hos Flickorna Lundgren på Skäret: riktigt starkt, och med en liten kanna med vatten vid sidan om. Då kan alla blanda styrkan på saften efter behag. 
    Outspädd saft är gott som tillbehör till efterrätter, som glass och puddingar. 

    HUR STERILISERAR JAG MINA SAFTFLASKOR?

    Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Detta kan dock påverka saftens hållbarhet efter att det har tinats. Förvara en öppnad flaska i kylen. 
     
    Keyword Enkla recept, Sommarmat
    Spara detta recept på Pinterest!

    More 1900-talet

    • Mandelmusslor, Weibull
    • Tittägg – recept och historia
    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!