Ingredienser
-
Till marängbotten:
-
4 äggvitor
-
2 dl socker
-
175 gr sötmandel
-
Kolasmet:
-
2 dl tjock grädde (vanlig vispgrädde)
-
1 dl socker
-
½dl sirap
-
1 tsk vaniljsocker
-
2½ dl tjock grädde (vispgrädde)
-
Ett par msk kakao
Om detta recept
Spröd, med tydlig mandelsmak och som kontrast till det spröda – vispad grädde. Däremellan ligger en härlig kolasås som för dessa två komponenter samman. Vi får tacka Fröknarna Ehrenborg som en gång i tiden skapade detta fantastiska recept!
Receptet är lättlagad, men för den som föredrar att äta Kolatårtan där receptet en gång i tiden skapades, går det att avnjuta den på Fröknarnas Café på Hovdala slott utanför Hässleholm. Där serveras den av besökarna så omtyckta tårtan som går under namnet Hovdalatårta. Här berättar vi mer om den Ehrenborgska receptsamlingen! (Scrolla ner om du vill komma direkt till receptbeskrivningen!)


Receptet på Kolatårta, eller som den nu kallas, Hovdalatårtan, kommer från släkten Ehrenborgs handskrivna receptsamling, och just detta recept är förmodligen från 1900-talets första hälft. Recepten är skrivna av Charlotta Ehrenborg och hennes döttrar Eva och Elsa Ehrenborg. Receptsamlingen fanns hos Västra Göinge Hembygdsförening som kontaktade Föreningen Hovdala Vänner som provlagade ett flertal av dessa goda recept.
År 2011 firade Hovdala slott 500 år. Hovdala vänner hade flera utställningar på slottet varav en utställning om maten som tillagades i det gamla köket på Hovdala slott. Då fanns ett tiotal av recepten från Ehrenborgs receptsamling med på utställningen, varav ett flertal hade provlagats.

Efter utställningen blev Hovdala Vänner inspirerade att provlaga fler recept från samlingen. Under våren 2012 samlades en skara bakintresserade i ett av kommunens hemkunskapskök och provlagade fler recept. Bakverken provsmakades och fotograferades och dessa la grunden till receptboken som går under namnet ”Bakbok – Från Hovdalas kök” och består av 80 sidor goda och intressanta recept och historia.
Boken finns att köpa hos Hembygdsmuseet i Hässleholm, slottsbutiken på Hovdala slott, Turistbyrån i Hässleholm och på ett flertal bokhandel på nätet. Bland annat Adlibris och Books on Demand.
Våren år 2000 bildades föreningen Hovdala vänner. De har till syfte att främja och utveckla intresset för Hovdala med närområde, dess byggnader, miljöer och historia samt arbeta för bevarande och dokumentation av gamla seder och traditioner och sträva efter att sprida kunskap. Hovdala vänner har nu drygt 250 medlemmar och organiserar varje år flera aktiviteter för sina medlemmar. Mer information hittar du på deras hemsida och på deras Facebooksida.
Vill du läsa mer om Hovdala slotts dramatiska och spännande historia så kan jag varmt rekommendera boken Hovdala slott, skriven av Ewa Kewenter med bilder av Ralf Turander. Här kan man se interiören på Hovdala slott där recepten har avnjutits av familjen Ehrenborg. Boken finns att köpa i slottsbutiken på Hovdala slott.
Härmed vill jag också tacka Hovdala Vänner och Fröknarnas Café för möjligheten att ta del av receptet och att kunna fotografera tårtan. Tack!
Fröknarnas Café smygöppnar nu till Påskhelgen. För mer information om öppettider och kontakt, besök deras hemsida.
Nedan en bildserie från Hovdala slott, följd av receptbeskrivningen på Kolatårtan eller Hovdalatårtan. Kärt barn har många namn!
Bild och Text: Marloes Öhrnell
Ps: Åldern på tårtan är en grov gissning eftersom den är odaterad. Jag tog 1920-talet eftersom den med säkerhet är från 1900-talets hälft.
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Mocka petit choubakelser, Räkor Toast Skagen och Rulltårta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Texten är efter originalet från Fröknarna Ehrenborgs receptsamling. |
2
Färdig
|
Sist nedblandas 175 gr mandel, skållad eller ej. (Mandeln ska malas) |
3
Färdig
|
Gör en fyrkantig form av hushållsfolie (Red. anm. Bakplåtspapper fungerar bra), ställ den på plåten, smörj och bred ut mandelsmeten i den. (Red. anm. Storlek som en A4 form) |
4
Färdig
|
En kolasmet kokas av 2 dl tjock grädde, 1 dl socker och en ½ dl sirap. När den är så tjock att den bildar gångar när man rör tillsättes 1 tsk vaniljsocker. Låt smeten kallna något och häll den sedan över mandelbotten. (Red. anm. Det tar en stund att koka ihop den! Vänta inte för länge med att hälla över kolasåsen eftersom den stelnar snabbt.) |
5
Färdig
|
Vispa 2½ dl tjock grädde till skum. Bred den över den kalla tårtan och fullborda verket genom att strö över ett par msk kakao. (Red. anm. Gör detta gärna genom en sil eller tesil.) |
4 Comments Hide Comments
Ska det vara mörk eller ljus sirap?
Hej!
Ljus sirap. Om du inte har ljus sirap hemma fungerar också mörk sirap. Lycka till med bakandet!
Jag visste inte vart den kom ifrån så mycket intressant -tack! En släkting till min farfar var slottskokerska och hon gav receptet på Hovdala tårtan till min farmor och jag åt den ofta i min barndom och min faster har gett mig receptet men vi kallade den för skånsk slottstårta -om jag kommer till Sverige och Skåne i sommar så skall jag bege mig till caféet och njuta av en bit kolatårta.
Hej Jessica!
Vad roligt att läsa din historia. Var någonstans var din farfars släkting slottskokerska? Var det just Hovdala slott? Jag hoppas verkligen att du lyckas ta dig till Sverige i sommar, det är så viktigt att komma hem till sina rötter ibland. Jag förstår att du då bor utrikes, någonstans i världen? Om det visar sig att du får skjuta upp resan kan du trösta dig med att baka receptet som finns här på sidan!