0 0
Mormors Maränger

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

1 glas äggvitor
3,5 glas socker
1 mockasked ättiksprit

Mormors Maränger

  Cuisine:

  Sega i botten och knapriga utanpå, vilket enligt vissa tolkas som misslyckade. Men ack så goda.

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  För en herrans många år sedan var jag student i Lund. Jag minns så väl att jag ringde min mormor Ingrid Nordén, för att höra hur man gör maränger, och svaret var:

  “1 glas äggvitor och 3,5 glas socker. Allt vispas i assistenten till hårt skum.”

  Jag minns att jag var misstänksam mot volymer som mättes i “glas” och att jag inte riktigt trodde på receptet. Jag hittade ett annat recept och gjorde aldrig mormors maräng. Tills för några år sedan. Och minsann…receptet fungerar utmärkt och barnen tycker att den är bättre än andra recept jag har.

  I det här receptet ingår förhållandevis mer socker, och om det nu är ugnstemperaturen eller socker-äggviteförhållandet, det vet jag inte, men resultatet är ett sådant där underbart segt, tuggummiliknande botten, och en torr och knaprig skorpa, med luft däremellan. Och så har den på vissa ställen fula sprickor.

  För att göra maräng brukar man vispa vitorna först och tillsätta socker matskedsvis under ständig vispning. Jag vet inte om min mormor hade alla ingredienser samtidigt i assistenten, men jag har gjort som beskrivningen ovan. Min mormor skriver att ugnen ska vara på 150˚C, men jag tycker att 125˚C fungerar bättre.

  Jag har använt detta recept för maränger som man till exempel kan ha till glass. Originalreceptet är till en tårta, vilket framkommer av beskrivningen.

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Makroner, Räkor Toast Skagen och Nöttårta Flygeltofta.

  Recept på Mocka petit choubakelser eller vattenbakelser.
  Mocka petit choubakelser är lättare att baka än man tror och resultatet är fantastiska fluffiga kaffebakelser.
  Recept på hutspot, en holländsk variant på rotmos.
  Hutspot är holländska svaret på vår svenska rotmos. Rätten bär på en dramatisk historia!

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Steg

  1
  Färdig

  Orginaltext: Allt vispas i assistenten till hårt skum, 2 el. 3 bottnar på smör-mjölat papper. 150˚ C.

  Red: Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret matskedsvis. Vispa en stund så att sockret löser sig. Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa maränger på bakplåtspapper. Grädda i ca en timme i ugnen på 125˚C. Känn på marängerna om de är torra. Annars får man grädda lite längre. Gräddningstiden varierar beroende på marängernas storlek.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  föregående
  Flädersaft
  nästa
  Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)
  föregående
  Flädersaft
  nästa
  Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

  Add Your Comment