Mormors Maränger

Dela det på dina sociala nätverk:

Eller kopiera och dela denna länk

Ingredienser

1 glas äggvitor
3,5 glas socker
1 mockasked ättiksprit

Spara detta recept

[userpro_bookmark width="100%"]

Mormors Maränger

  Rätt:

  Sega i botten och knapriga utanpå, vilket enligt vissa tolkas som misslyckade. Men ack så goda.

  • Lätt

  Ingredienser

  Historien

  Dela

  För en herrans många år sedan var jag student i Lund. Jag minns så väl att jag ringde min mormor Ingrid Nordén, för att höra hur man gör maränger, och svaret var: “1 glas äggvitor och 3,5 glas socker. Allt vispas i assistenten till hårt skum.”

  Jag minns att jag var misstänksam mot volymer som mättes i “glas” och att jag inte riktigt trodde på receptet. Jag hittade ett annat recept och gjorde aldrig mormors maräng. Tills för några år sedan. Och minsann…receptet fungerar utmärkt och barnen tycker att den är bättre än andra recept jag har.

  I det här receptet ingår förhållandevis mer socker, och om det nu är ugnstemperaturen eller socker-äggviteförhållandet, det vet jag inte, men resultatet är ett sådant där underbart segt, tuggummiliknande botten, och en torr och knaprig skorpa, med luft däremellan. Och så har den på vissa ställen fula sprickor.

  För att göra maräng brukar man vispa vitorna först och tillsätta socker matskedsvis under ständig vispning. Jag vet inte om min mormor hade alla ingredienser samtidigt i assistenten, men jag har gjort som beskrivningen ovan. Min mormor skriver att ugnen ska vara på 150˚C, men jag tycker att 125˚C fungerar bättre.

  Jag har använt detta recept för maränger som man till exempel kan ha till glass. Originalreceptet är till en tårta, vilket framkommer av beskrivningen.

  (Besökt 83 gånger, 1 besök idag)

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

  Recensioner

  Det finns ännu inga recensioner för detta recept, använd formuläret nedan för att skriva din recension
  tidigare
  Flädersaft
  nästa
  Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)
  tidigare
  Flädersaft
  nästa
  Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

  Lägg till din kommentar