Ingredienser
-
1 glas äggvitor
-
3,5 glas socker
-
1 mockasked ättiksprit
Om detta recept
Mormors maränger är spröda på utsidan och inuti är de härligt sega. Du kan även grädda marängerna tills de är torra. Det här receptet kan användas som bas i marängtårta eller spritsas som maränger. Tips på efterrätter med maräng finns nedan!
För att komma direkt till receptbeskrivningen, scrolla ner!
Mormors recept
För en herrans många år sedan var jag student i Lund. Jag minns så väl att jag ringde min mormor Ingrid Nordén, för att höra hur man gör maränger, och svaret var:
”Ta 1 glas äggvitor och 3,5 glas socker. Allt vispas i assistenten till hårt skum.”
Jag minns att jag var misstänksam mot volymer som mättes i ”glas” och att jag inte riktigt trodde på receptet. Jag hittade ett annat recept och gjorde aldrig mormors maräng. Tills för några år sedan. Och minsann…receptet fungerar utmärkt och barnen tycker att den är bättre än andra recept jag har.

Perfekta maränger
I det här receptet ingår förhållandevis mer socker, och om det nu är ugnstemperaturen eller socker-äggviteförhållandet, det vet jag inte, men resultatet är ett sådant där underbart segt, tuggummiliknande botten, och en torr och knaprig skorpa, med luft däremellan. Och så har den på vissa ställen fula sprickor.
För att göra maräng brukar man vispa vitorna först och tillsätta socker matskedsvis under ständig vispning. Jag vet inte om min mormor hade alla ingredienser samtidigt i assistenten, men jag har gjort som beskrivningen ovan. Min mormor skriver att ugnen ska vara på 150°C, men jag tycker att 125°C fungerar bättre.
Efterrätt eller tårta
Du kan välja att spritsa maränger i den storlek du önskar. Mindre maränger tar inte lika länge att grädda i ugnen. Du kan servera maränger till hemgjord glass tillsammans med grädde och choklad-eller kolasås är fantastiskt gott. Speciellt på sommaren är det fantastiskt gott att servera Eton Mess till efterrätt. Här ingår färska jordgubbar, som visserligen kan köpas året runt, men både för miljön och för smakens skull tycker jag att det blir bäst att njuta av detta på sommaren.
Originalreceptet på Mormors maränger är grunden till en Klassisk Marängtårta, vilket framkommer av beskrivningen.

Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Makroner, Räkor Toast Skagen och Nöttårta Flygeltofta.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Steg
1
Färdig
|
Orginaltext: Allt vispas i assistenten till hårt skum, 2 el. 3 bottnar på smör-mjölat papper. 150˚ C. Red: Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret matskedsvis. Vispa en stund så att sockret löser sig. Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa maränger på bakplåtspapper. Grädda i ca en timme i ugnen på 125˚C. Känn på marängerna om de är torra. Annars får man grädda lite längre. Gräddningstiden varierar beroende på marängernas storlek. |