• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1800-talet

    Sophies små spröda ostkakor

    25 maj 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Små spröda ostkakor som passar perfekt som tilltugg till ett glas öl eller vin. Detta släktrecept består av endast tre ingredienser.

    Sophies spröda ostkakor på en turkås tallrik.
    Använd gärna en lagrad ost när du gör dessa små ostkakor. Om du vill går det att variera kakorna på olika sätt.

    Ostkakor eller ostbröd

    Riven ost, smör och mjöl är ingredienserna till Sophies små spröda ostkakor. Det här släktreceptet är från 1870-talet. När jag kollade nätet hittade jag snarlika recept på ostkakor, vilket visar att vissa recept förblir populära.

    Kanske det är enkelheten och det goda resultatet som är hemligheten med detta recept?

    En bild på Sophies små spröda ostkakor på ett turkost fat. I bakgrunden syns katten Molly, en perserliknande grå katt.
    Vår katt Molly var nyfiken och tyckte att kakorna luktade gott.

    Receptets historia

    Receptet hittade jag i släktens gamla handskrivna receptsamling. I ett litet häfte från 1800-talets senare hälft, finns en massa recept prydligt nedtecknade. Författaren är min morfars mormor Sophie Montén, född Kuylenstierna. ”Små ostbröd till buljong” heter receptet som jag på den här sidan har döpt om till små spröda ostkakor.

    Självklart kan dessa små kakor avnjutas till buljong, men jag tycker att de passar lika bra till ett glas öl eller vin. Sophie skrev en del av recepten innan hon gifte sig, förmodligen under förlovningstiden då hon bodde på Dammtorp utanför Drottningholms slott, där hennes far, Claes Kuylenstierna, var hovläkare.

    Bild på Claes Kuylenstierna, Sophies pappa.
    Claes Kuylenstierna, Sophies pappa, var Hovläkare på Drottningholms slott under tiden då Sophie skrev ner recept i ett häfte där just det här receptet på "små ostbröd till buljong" fanns med.

    Sophie

    Sophie Montén, född Kuylenstierna, var min morfars mormor. Hon föddes 1855 på Hargs bruk i Uppland. ”La bouche!” kunde hon säga till sina barn och barnbarn, vilket på franska betyder ”Munnen!”. Jag har i perioder varit en nagelbitare, och min morfar har kommenterat att man inte ska ha händerna i ansiktet. Han hade nog lärt sig detta från sin mormor kan jag tänka mig. En indirekt hälsning från Sophie till mig.

    Sophie Montén, född Kuylenstierna, i sina unga dagar. Foto: Jan Nordén.
    Sophie Montén, född Kuylenstierna, i sina unga dagar. Foto: Jan Nordén.

    Sophie och kärleken

    Sophies föräldrar gifte sig för att de blev förälskade, något som på mitten av 1850-taket var ovanligt i högborgerliga och adliga kretsar. Sophie gjorde samma sak när hon gifte sig med sin Henning Montén 1878. Som nygifta köpte de Lundens gård utanför Vänersborg där nästa generation föddes och växte upp.

    Tips på hur du kan variera dina ostkakor

    • Blanda ner en tesked kumminfrön.
    • Toppa kakorna med sesamfrön.
    • Tryck en oliv i varje kaka.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Ostkuber med syltad ingefära
    • Drömmar om ökensands-kakor
    • Mandelfromage
    • Kolatårta från Hovdala slott
    • Toast Skagen - Fritz specialare

    Sophies små spröda ostkakor

    Riven ost, smör och mjöl är ingredienserna till dessa riktigt goda små kakor. Dessa passar utmärkt som tilltugg till ett glas öl eller vin.
    5 from 3 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Tilltugg
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    Lika delar i vikt:

    • riven ost
    • mjöl
    • smör

    Instruktioner
     

    Originaltexten:

    • Små ostbröd till buljongLika mycket af rifven ost, smör och hvetemjöl räkna di efter vigt arbetas tillsammans och bakas ut till små kakor i form af sockerbröd. Smöret behöfver ej skiras. Ätes till buljong.

    Ny text:

    • Blanda lika delar i vikt av riven ost, smör och mjöl till en deg. Kakorna håller bättre formen om degen är kall. Om du har tid kan du ställa degen i kylskåpet en stund.
    • Gör små bollar och platta till dem lätt. Grädda mitt i ugnen (175˚C) tills de är gyllene. Det tar 10-15 minuter.

    Anteckning

    Tips: 
    Om degen är för varm så kan kakorna lätt "flyta ut" när de gräddas. Om din deg är för varm kan du täcka den i plastfolie och ställa den i kylskåpet en stund. 
    Keyword Enkla recept
    Spara detta recept på Sophies små spröda ostkakor på Pinterest!

    More 1800-talet

    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Havregrynskakor
    • Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning
    • Macarons eller makroner med bittermandel

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!