• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1910-talet

    Marzipan-konfekt: marsipan recept för figurer

    22 mars 2024 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Marzipan-konfekt heter detta gamla släktrecept som genom ett trollslag förvandlar 250 gram mandel till 1,3 kilo marsipan!

    Marzipan-konfekt är ett marsipan recept. Bild på konfekten och mandel.

    Marzipan-konfekt

    Älskar du marsipan? Då är detta recept perfekt för dig, för nu snackar vi mycket marsipan för pengarna! Nu får den här massan kanske inte kallas för just marsipan, för den innehåller även mjöl och grädde. Det är kanske därför detta släktrecept är döpt till marzipan-konfekt.

    Det här receptet på marsipan fungerar utmärkt att forma till olika figurer. Det går bra att frysa in konfekten för att använda senare. Om den skulle vara torr kan lite vatten tillsättas när degen knådas.

    Karin Nordén

    Receptet fick jag av min mormor Ingrid Nordén som i sin tur har fått det från sin svärmor Karin Nordén, född Montén. Hon bodde med sin man och tre barn på gården Charlottenborg utanför Billesholm i Skåne.

    Hur förvarar jag marzipan-konfekt?

    Någon dag i rumstemperatur. Se till att ha din marzipan-konfekt i en plastpåse. Eller så fryser du ner en del. I kylen har den längre hållbarhet.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du ockå gillar

    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Sophies små spröda ostkakor
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Cranks bröd - nyttiga och goda grahamsbullar
    • Boterkoek - holländsk smörkaka

    Marzipan-konfekt - marsipan recept för figurer

    Av 250 gram mandel får du 1,3 kg marsipan! detta är ett gammalt släktrecept som är farligt gott och rätt så lätt att göra.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Choklad och godis
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • mandelkvarn
    • Kastrull

    Ingredienser
      

    • 2 dl grädde
    • 2 dl mjöl
    • 200 gr sötmandel om önskas skalad
    • 50 gr bittermandel
    • 750 gr florsocker

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • Text från Ingrid Nordén:
      Marzipan-konfekt från Charlottenborg
      Grädde och mjöl arbetas över "elden" till en smidig deg, när den kallnat arbetas sockret och den skållade malda mandeln (torra) i + fruktfärg. (Vi burkar ta i litet färdig mandelmassa, köpt). Forma till grisar, kycklingar, alltefter behag och årstid. Urkärnade dadlar med små marzipan ärtor eller chokladglacerad rulle med nötter, fikon, congac, låt fantasin spela.

    Steg-för-steg recept:

    • Sätt ugnen på 125°C.
    • Om du har mandel med skal på ska de skållas: Lägg mandeln i en kastrull och fyll på med vatten så att mandeln täcks. Koka upp vattnet och låt det koka i ungefär en minut. Häll av vattnet och slå på kallt vatten. Nu kan du "klämma" bort skalen.
      200 gr sötmandel, 50 gr bittermandel
    • Lägg mandeln på bakplåtspapper och torka de i ugnen i ungefär 10 minuter.
    • Ta en tjockbottnat kastrull och ha lägg i grädde och mjöl. Värm massan över medelvärme och rör runt tills den har blivit en smidig deg. I den här processen försvinner den mjöliga smaken. Detta tar åtminstone fem minuter. Låt degen kallna.
      2 dl grädde, 2 dl mjöl
    • Mal mandeln antingen i en köksmaskin eller med mandelkvarn. Om du använder mandelkvarn, sila mandeln. De större mandelbitarna kan du få fint i en mortel.
    • Blanda in mandeln i degen och tillsätt florsockret matskedsvis tills du har fått önskat konsistens. Tillsätt karamellfärg eller pastafärg till degen. Tillsätt mera florsocker om marzipan-konfekten blir för blöt av färgen.
      750 gr florsocker
    Keyword Billig mat, Julbak, Påsk

    More 1910-talet

    • Schwarzwaldtårta – den tyska klassikern som blev svensk favorit
    • Finaste apelsinmarmelad

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!