• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Konservering

    Mormors Äppelkompott

    25 maj 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Äppelkompott är enkelt att göra och gott som tillbehör till julskinka, griskött, fyllning i pajer eller som efterrätt.

    Tre burkar med hemgjord äppelkompott.

    Äppelkompott till sött och salt

    Mormors äppelkompott är ett enkelt recept som kan smaksättas på olika sätt och därmed användas både till efterrätter och pajer, men även som tillbehör till middagar. Mina starkaste minnen till äppelkompott är till jularna som vi firade på släktgården Spargodt. Vi hade äppelkompott som tillbehör till julskinka. Detta med en klick grovkornig skånsk senap blir en ljuvlig kombination!

    Gården Spargodt utanför Tågarp i Bjuvs kommun.

    Ett släktrecept

    Det här receptet är såsom min mormor Ingrid Nordén gjorde äppelkompott. Därför fick det heta mormors äppelkompott. Min mormor var som en äkta drottning i köket och var känd för sin goda matlagning.

    Ingrid Nordén, född Weibull, på äldre dagar. Leende mot kameran. Fotograf Jan Nordén.

    Olika äppelsorter

    Det finns en uppsjö av olika äppelsorter, vilket gör att det är bäst att smaka av kompotten och tillsätter socker efter smak. Vissa äppelsorter är mera syrliga än andra. Om du ska använda äppelkompotten som fyllning till en paj, så kan det vara gott med lite extra socker och kanske smaksättning av kanel eller kardemumma.

    Hur länge håller äppelkompott?

    Om du fryser ner din äppelkompott håller den i åtminstone ett år, kanske längre. När du tinar den så håller den i några dagar. Om du tillsätter natriumbensoat, då förlänger du hållbarheten. Läs instruktionen på förpackningen innan du tillsätter den.

    Om du väljer att förvara din äppelkompott i ett svalt skafferi, se då till att syltburkarna är steriliserade och att du stänger burken när kompotten fortfarande är varm. Vänd burken upp och ner och låt svalna.

    Hur använder jag äppelkompott?

    • Som tillbehör till griskött, till exempel julskinka. Då är det gått med senap till!
    • Äppelkompott passar till kryddstark mat, och rökig mat.
    • Du kan ta några matskedar på morgongröten.
    • Servera din äppelkompott ljummen med en kula vaniljglass.
    • Använd som grund till en smulpaj.

    Fler äppelrecept på Smakminnen:

    Små söta äppelbakelser, Äppelgott, Ellas kaka - äppelkakan från Jerum, Klassisk äppelpaj med rutnät, Äppelgott - smulpaj med havregryn.

    Moeders appeltaart, en härlig äppelpaj med flätat rutnät smaksatt med brun farin och citron passar speciellt hösten till.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Gammaldags hemgjord nyponsoppa
    • Klassiska engelska scones
    • Mockafylld rulltårta med hasselnötter
    • Chili con carne - riktig cowboymat
    • Mormors sega maränger

    Mormors äppelkompott

    Äppelkompott är väldigt enkelt att göra, och det går fort! Gott till griskött, till exempel julskinka, som pajfyllning eller som efterrätt.
    3.75 from 4 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 10 minuter minuter
    Total tid 30 minuter minuter
    Måltid Konservering
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • äpplen
    • lite vatten
    • socker efter smak

    Instruktioner
     

    • Detta recept har inga volymer, för det är ett typiskt recept på en höft. Ta så mycket du vill, orkar eller finns! Skala äpplena och dela de i mindre bitar. Lägg i en kastrull.
    • Tillsätt lite vatten så att det står 1-2 cm i botten. Koka upp allt på inte alltför hög värme. Tillsätt socker efter smak. Börja med lite, för att smaka av och sedan tillsätta mer om det behövs. Koka tills äpplena har mjuknat. Det beror på äppelsort, men det borde ta mellan 5-10 minuter.
    • Om du vill frysa in äppelkompotten i en glasbehållare, se till att inte fylla behållaren helt, då kompotten kan expandera i frysen och då riskerar glaset att spricka. Du kan också välja en förvaringsburk av plast.
      Om du väljer att ha äppelkompotten i skafferiet, använd konserveringsburkar som diskas och steriliseras (utan gummiring) i 125 grader i en kvart. Koka gummiringarna.
    • Fyll burkarna när kompotten fortfarande är het och förslut dem direkt.

    Anteckning

    Detta är ett bra recept att ha tillhands på hösten, under skördetiden. Eller närsom, eftersom receptet är så snabbt och enkelt att göra. 
    Du kan använda mormors äppelkompott som tillbehör på middagsbordet när det serveras griskött. Den passar riktigt bra till julskinka, gärna med en klick senap till. 
    Äppelkompott blir en god efterrätt när den serveras med lite gräddmjölk och skorpsmulor. Eller servera den varm, men lite glass till. 
    Ett sista förslag är att ha en klick äppelkompott i morgongröten. Det ger extra smak och vitaminer!
    Keyword Enkla recept
    Mormors äppelkompott, en bild tagen ovanifrån, med tre små burkar med äppelkompott. Äpplen ligger runtom på ett blått träbord.
    Spara receptet på Mormors Äppelkompott på Pinterest!

    More Konservering

    • 6 somriga jordgubbsrecept från förr
    • Torkade nypon
    • Okokt jordgubbssaft
    • Finaste apelsinmarmelad

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!