Ingredienser
-
6 liter jordgubbar
-
2 liter vatten
-
2 kg socker
-
20 gram citronsyra
Om detta recept
Ett busenkelt recept på jordgubbssaft som slår allehanda köpesaft med hästlängder! Sonen i familjen brukar faktiskt skryta om just denna saft och jubla när den serveras vid festliga tillfällen. (Läser du detta i mobilen, scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen!)
Att ha rårörd jordgubbssaft i frysen är som att få möjligheten att året runt få smaka på solvarma, söta jordgubbar. Receptet kommer från mina mormors, Ingrid Nordéns, anteckningar, och hon har i sin tur fått det från sin svärmor, Tant Karin.
För er som har varit hos Flickorna Lundgren på Skäret, så kan jag berätta att saften smakar likadant som den som serveras där. Jag tycker att saften gärna får serveras rätt starkt, och att man serverar en kanna vatten till, så att var och en kan späda ut det till önskad styrka.
Här en bild på barnen när vi besökte Flickorna Lundgren 2016. En mobilbild, men med en Flickorna Lundgren-känsla såsom jag upplever det.
Min mormor använde saften som sås till puddingar och ris à la Malta.
Förresten, i volym passar receptet perfekt till stora porslinskrus!
Allt mellan parentes är mina anteckningar, resten mormors.
Förresten, så kan jordgubbsresterna som blir kvar i silen, blandas med socker och frysas in. Ett alternativ är att blanda det i hemgjord glass som enkelt vispas ihop på endast 3 ingredienser.

Visst är det enkelt och roligt att göra saft? Här får du bästa receptet på Flädersaft! Och vad sägs om att äta Fläderpannkakor på skaft? Testa vettja!
Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är Ökensandskakor, Nasi goreng och Iste.


Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.
Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!
Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.
Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

Steg
1
Färdig
|
Jordgubbarna mosas, vattnet slås kokande över. (Red. anm. volymen är tydligen anpassad till stora porslinskrukor, som t.ex. Höganäskrukor, eller de stora vita krukorna med blå blomsterdekoration från Rörstrand. Har man inte en stor porslinskruka, så kan man ta en stor kastrull istället.) |
2
Färdig
|
|
3
Färdig
|
Röres med sockret och citronsyran. |
4
Färdig
|
Härligt till sås outspädd till puddingar eller ris à la Malta. |