0 0
Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Ändra antal:
6 liter jordgubbar
2 liter vatten
2 kg socker
20 gram citronsyra

Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

    Cuisine:

    Jordgubbsguld - ett absolut "måste"-recept!

    • Räcker till 0
    • Easy

    Ingredienser

    Om detta recept

    Share

    Ett busenkelt recept på jordgubbssaft som slår allehanda köpesaft med hästlängder! Sonen i familjen brukar faktiskt skryta om just denna saft och jubla när den serveras vid festliga tillfällen. (Läser du detta i mobilen, scrolla ner för att komma till receptbeskrivningen!)

    Att ha rårörd jordgubbssaft i frysen är som att få möjligheten att året runt få smaka på solvarma, söta jordgubbar.  Receptet kommer från mina mormors, Ingrid Nordéns, anteckningar, och hon har i sin tur fått det från sin svärmor, Tant Karin.

    För er som har varit hos Flickorna Lundgren på Skäret, så kan jag berätta att saften smakar likadant som den som serveras där. Jag tycker att saften gärna får serveras rätt starkt, och att man serverar en kanna vatten till, så att var och en kan späda ut det till önskad styrka.

    Här en bild på barnen när vi besökte Flickorna Lundgren 2016. En mobilbild, men med en Flickorna Lundgren-känsla såsom jag upplever det.

    Min mormor använde saften som sås till puddingar och ris à la Malta.

    Förresten, i volym passar receptet perfekt till stora porslinskrus!

    Allt mellan parentes är mina anteckningar, resten mormors.

    Förresten, så kan jordgubbsresterna som blir kvar i silen, blandas med socker och frysas in. Ett alternativ är att blanda det i hemgjord glass som enkelt vispas ihop på endast 3 ingredienser.

    Jordgubbsglass

    Visst är det enkelt och roligt att göra saft? Här får du bästa receptet på Flädersaft! Och vad sägs om att äta Fläderpannkakor på skaft? Testa vettja!

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Iste.

    Ökensandskakor, drömmar eller kameltår. Kärt barn har många namn.

     

    Nasi goreng, en rätt med koloniala anor.

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

    Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

    Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

    Steg

    1
    Färdig

    Jordgubbarna mosas, vattnet slås kokande över. (Red. anm. volymen är tydligen anpassad till stora porslinskrukor, som t.ex. Höganäskrukor, eller de stora vita krukorna med blå blomsterdekoration från Rörstrand. Har man inte en stor porslinskruka, så kan man ta en stor kastrull istället.)
    Får stå övertäckt i 1 dygn. (Red. anm. Jag ställde krukan i kylen, med stöd under glashyllan, rakt under krukan.)

    2
    Färdig

    Hälles i silduk och får självrinna.

    3
    Färdig

    Röres med sockret och citronsyran.
    Skummas noga.
    (Red. anm. Eftersom det är rårörd saft så ska de frysas. Använd antingen petflaskor eller om glasflaskor används, se till att inte fylla flaskan hela vägen upp. När saften fryser, expanderar den och flaskan kan spricka. Lägg flaskorna i en plastpåse, i fall de skulle spricka eller läcka. Ett tråkigt jobb när man behöver rensa frysen från trögdflytande saft!)

    4
    Färdig

    Härligt till sås outspädd till puddingar eller ris à la Malta.

    Marloes

    Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors matlagning. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj strax utanför Örsundsbro och med jämna mellanrum är jag ut i skogen på hästryggen.

    föregående
    Mormors Maränger
    nästa
    Kokoskakor
    föregående
    Mormors Maränger
    nästa
    Kokoskakor

    Add Your Comment