• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1800-talet

    Havregrynskakor

    2 augusti 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Kakor af hafregryn

    Knapriga goda kakor på endast tre ingredienser! Receptet på havregrynskakor kommer från min morfars mormor Sophie Kuylenstierna.

    Närbild på havregrynskakor, ett 1800-tals recept.

    Kaka eller tillbehör

    Knapriga och söta är dessa havregrynskakor som har en smak som på något sätt liknar popcorn. De är perfekta att smula över glass! Dessutom finns det en stor chans att du har ingredienserna hemma, för de är få och enkla.

    Sophie Kuylenstierna

    Receptet kommer från Sophie Montén, född Kuylenstierna, som  var min morfars mormor och föddes 1855 på Hargs bruk i Uppland. ”La bouche!” kunde hon säga till sina barn och barnbarn, vilket på franska betyder ”Munnen!”. Jag har i perioder varit en nagelbitare, och min morfar har kommenterat att man inte ska ha händerna i ansiktet. Han hade nog lärt sig detta från sin mormor kan jag tänka mig. En indirekt hälsning från Sophie till mig.

    Bild på Sophie Kuylenstierna innan hon gifte sig med Henning Montén.

    Recept från förlovningstiden

    Sophies föräldrar gifte sig för att de blev förälskade, något som på mitten av 1850-talet var ovanligt i högborgerliga och adliga kretsar. Sophie gjorde samma sak när hon gifte sig med sin Henning Montén 1878. Som nygifta köpte de Lundens gård utanför Vänersborg där nästa generation föddes och växte upp.

    Hon skrev dessa recept innan hon gifte sig, och då förmodligen under förlovningstiden då hon bodde hos sin far Claes Kuylenstierna på Dammtorp utanför Drottningholms slott.

    Havregrynskakor med blommor och en kaffekopp.

    Hur förvarar jag småkakor?

    Bäst förvarar du småkakor i en kakburk eller matlåda. Det ska vara torrt. Småkakor kan frysas ner och håller upp till tre månader om de innehåller smör. Det gör inte Kakor af Hafregryn, så hållbarheten är längre.

    Hur serverar jag havregrynskakor?

    Till fikat på ett litet fat. Eller som en del av flera kakor om du vill bjuda på en festligare fika. Då kan det vara bra att variera i både smak och konsistens.

    Tänk en mjuk kaka, och några småkakor. Om du vill slå på stort så kan du till och med servera vetebröd eller en tårta till kakkalaset. Smakvariationer: choklad, vanilj, varma kryddor (tänk pepparkaka, kanel mm) och frukt i form av sylt.

    Kakförslag från recept här på Smakminnen: Mjuk pepparkaka - mormors, Drömmar om ökensands-kakor, Makroner, och Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke.

    Ja, och om du ändå serverar så här fint med allt möjligt hemlagat och gott så kan du också servera hemgjord saft. För saft är enligt mig inte bara för barn. Nejdå. Hemgjord saft smakar riktigt mycket och är inte minst vacker. Körsbärssaft med smak av bittermandel, Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin) och Klassisk rabarbersaft är några exempel.

    Sist ett till tips: Havregrynskakor blir en fin och välsmakande dekoration om du sticker en kaka i glassen. Et voilà, du har trollat fram en festlig efterrätt!

    Bild på texten från 1800-talet på receptet på havregrynskakor.
    En bild på det handskrivna receptet på Kakor af Hafregryn från Sophie Kuylenstierna. Skriven omkring 1870.

    Om du gillar detta recept...

    ....då gillar du kanske också

    • Kinesisk tomatsoppa med ägg
    • Eton Mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Glass på tre ingredienser
    • Torkade nypon

    Havregrynskakor - kakor af hafregryn

    Goda knapriga kakor på endast fyra ingredienser! Goda som tillbehör till desserter eller precis som de är.
    4.54 from 15 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 10 minuter minuter
    Tillagningstid 10 minuter minuter
    Total tid 20 minuter minuter
    Måltid Kakor
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 2 ägg
    • 3 dl socker
    • 5 dl havregryn
    • 1 tsk bakpulver

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • Kakor af Hafregryn (Ätit dem hos Fröken A. Tornborg)2 ägg, 2 kaffekoppar socker, 2 thekoppar hafregryn (preparerade) 1 thesked jästmjöl. Läggas på plåten en klick med en thesked.

    Steg för steg - modern beskrivning

    • Sätt ugnen på 180˚ C.
    • Blanda alla ingredienser i en bunke. Smeten blir ganska torr, men så ska det vara.
    • Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.Klicka ut smeten med en tesked. Kakorna kommer att flytas ut under gräddningen, och därför är det bra att ha generöst med avstånd mellan klickarna.
    • Grädda i ca 10 minuter, eller tills de är gyllene.

    Anteckning

    Obs!
    Här måste du använda bakplåtspapper! Jag hade slut på bakplåtspapper och smorde och mjölade en bakplåt. Alla kakor satt som cement i bakplåten. 
    Tips: 
    Dessa kakor är trevliga som tillbehör till glass, fromage eller pudding. Stick in en kaka rakt ner i efterrätten så att den står upp. Du kan också smula över kakorna. 
    Keyword Billig mat, Enkla recept
    Pinterest bild på havregrynskakor.

    More 1800-talet

    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning
    • Macarons eller makroner med bittermandel
    • Körsbärslikör - godaste receptet

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!