• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1950-talet

    Chokladkola

    14 december 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Denna härliga chokladkolan, som även kallas Karins knäck, är både hård och spröd och smälter i munnen. Dessutom är den enkelt att laga!

    Spröd chokladkola i en vit skål på fot.

    Karins knäck

    Det händer att när jag lagar ett av mormors recept, så kommer minnen från receptet tillbaka när jag provsmakar. Så var det när jag provsmakade smulorna till detta recept på gammaldags julgodis.  Receptet heter ”Karins knäck”, men ingredienserna passar inte in på det jag känner till om knäck. Du vet, 2 dl av grädde, socker och sirap. Här var det ingen sirap och det var mjölk istället för grädde. Detta är som en blandning mellan knäck och fudge, och därav receptnamnet spröd chokladkola.

    Brännhet

    Det här med minnet till receptet på spröd chokladkola hände under kokningen. När jag hade kokat härligheten till 124 grader började jag, som det står i receptet, röra smeten kraftigt tills den blir frasig, kornig. Jag kände igen konsistensen. När jag hällde upp den heta sockermassan, och försökte snygga till den, så blev det grova sockriga smulor vid kanterna. Stora nog som små karameller. Frestande nog för att, när de fortfarande är heta, stoppa de i munnen, bara för att provsmaka. Med risk för att bränna tungan. Bara för att man inte kan låta bli. En liten bit spröd chokladkola, och en liten bit till…

    Kastrullen var kantad av sockrig choklad och dottern kämpade med att skrapa ur den. Jag, med min erfarenhet från barndomen, kunde ge henne lite tips på hur man hackar loss lite här och var med en kniv.

    Vem är Karin?

    Jo, detta är återigen ett sånt kedjerecept. Min mormor Ingrid Nordén hade skrivit ner det här receptet på spröd chokladkola i receptsamlingen som hon gav i julklapp till sina barn. Hon hade i sin tur fått det av Karin Öhman, sin systerdotter. Receptet, som i släkten kallas för Karins knäck, är skriven i matsked och dessertsked, och min mormor har dubblat satsen och skrivit mängden i tekopp i stället. Detta kan ge en fingervisning om att det handlar om ett gammalt recept. Min moster Tippan Nordén minns Karins knäck:

    ”Karins knäck glömmer man inte – vår kusin Karin Öhman kom med det receptet till Flygeltofta på 50-talet! Lätt att få ihop som de barn vi var..”

    Flygeltofta gård utanför Häljarp i Skåne.
    Flygeltofta gård som ligger i utkanten av Häljarp, Skåne.

    Tippan

    Här måste jag bara tipsa om min moster Tippans fantastiska tavlor! Det är inte så ofta längre att hon har en utställning, men när hon väl har det, så säljer hennes tavlor som om det vore lösgodis. Här snackar vi om ögongodis! Bara för att ni ska förstå vad jag pratar om, så finns här en av hennes tavlor. www.tippan.com

    Oljemålning av Tippan Nordén, In my solitude.

    Hur ska jag förvara chokladkola?

    I en plåtburk eller matlåda fungerar bra. Den behöver inte stå svalt.

    Hur länge är hållbarheten på chokladkola?

    Tills den smakar damm, skulle jag säga. Det officiella svaret är omkring 3 månader.

    Farmors saftiga saffransbullar
    Mandelmusslor, Weibull
    Mjuk pepparkaka - min mormors
    Marzipan-konfekt för figurer
    Mormors äppelkompott
    Ostkuber med syltad ingefära till adventsmyset

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Grönkålsstomp - boerenkool
    • Farmors saftiga saffransbullar
    • Toast Skagen, Fritz specialare
    • Äkta nasi goreng, ett originalrecept från Indonesien
    • Mjuk pepparkaka - mormors

    Chokladkola

    Gammaldags spröd chokladkola som är hård men faller sönder i munnen. Ett måste på gottebordet! Förmodligen har du redan alla ingredienser hemma. Detta släktrecept kallas hos oss för Karins knäck.
    3.60 from 10 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Tillagningstid 30 minuter minuter
    Total tid 30 minuter minuter
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 2½ dl mjölk 1 tekopp
    • 2 msk smör
    • 2½ dl strösocker 1 tekopp
    • 2-3 msk kakao
    • 1 tsk vaniljsocker kan uteslutas

    Instruktioner
     

    Originaltext:

    • Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull och koka upp. Kokas, röres kraftigt, skall bli frasig, kornig, häller upp på smord plåt, skäres i sneda rutor.

    Ny text, steg för steg

    • Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull och koka upp.
      2½ dl mjölk, 2 msk smör, 2½ dl strösocker, 2-3 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker
    • Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
    • Koka tills smeten tills den är 124℃. Du kan också göra kulprovet: droppa smeten i ett glas med kallt vatten. Om dropparna i glaset kan formas till en boll är smeten färdig.
    • Ta kastrullen från värmen och rör i smeten med en träslev tills den blir frasigt och kornigt. 
    • Häll smeten på bakplåtspappret och om det behövs, platta till den något. När chokladkolan har svalnat något kan du skära det i sneda rutor.

    Anteckning

    Ett riktigt gott och gammaldags julgodis. I receptet står tekopp som måttenhet, vilket var vanligt förr i tiden. 
    Det som är så bra med det här receptet är att du förmodligen har alla ingredienser hemma: Mjölk, smör, kakao och socker. 
    Tips! När du skapar gottebordet, tänk då på hur du kan variera i smaker och konsistenser. Pepparkakor, knäck, Karins knäck (detta recept), mandelmusslor och chokladlöv är några måsten hemma hos oss. 
    Keyword adventsfika, Julmat

    More 1950-talet

    • Små söta äppelbakelser
    • Torkade nypon
    • Mockafylld rulltårta med hasselnötter
    • Jitterbuggare eller marängrullar

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!