• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Kakor

    Mandelmusslor, Weibull

    26 november 2024 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Lyxigt och riktigt gott, såsom en mandelmussla smakade på 1880-talet. Det här släktreceptet är lyxigt, eftersom den innehåller otroligt mycket mandel i förhållande till mjöl, och det ger resultat!

    Mandelmussla i närbild efter ett släktrecept från Weibulls.

    Den här bilden visar vad jag pratar om - kolla mandelmusslan! Jämför med bilder på andra mandelmusslor, och du förstår vad jag menar! Här kan man nästan se mandelsmulorna samsas med socker och smör. Mjölet finns med, men inte så mycket.

    Weibulls

    Det här receptet på mandelmusslor fanns i min mormors receptsamling, och här finns två ledtrådar om receptets historia.

    För det första så står det Weibull mellan parantes efter receptet. Min mormor Ingrid Nordén föddes Weibull och det var hennes släkt som grundade fröföretaget Weibulls som en gång i tiden hade butiker över hela Sverige. En mycket viktig del i företaget var deras växtförädling av både köksväxter och utsäde till jordbruk. Vem i släkten Weibull som har bidragit med det här receptet vet jag däremot inte.

    Weibullsholm 1893
    Weibullsholm 1893. Det är mycket möjligt att här, i Landskrona, mandelmusslorna bakades inför julfirandet.

    Nästa ledtråd är måttenheten. Receptet på mandelmusslor är skriven med lod som vikt. Lod, jungfru, skålpund mm användes fram tills måttreformen 1889.

    Mandelmusslor med vispad grädde och sylt på ett fat från Kongelig Dansk musselmalet.

    Jultradition

    Många har mandelmusslor som ett härligt avslut på ett dignande julbord. Alla firar jul på var sitt sätt, men här föredrar jag såsom det firades hos mina morföräldrar på släktgården Spargodt. Lunch bestod av självaste julbordet med julskinka, brunkål, rödkål, köttbullar, solöga, olika sorters sill, min morbror hembakta grova bröd, holländsk ost (min familj bidrog med det) och en hel del som jag nog har glömt nämna. Detta serverades helst vid 13-tiden, och om vi barn hade tur kunde vi se Kalle Anka kl 15.00. Som resten av Sverige. Och det var DÅ dessa härliga mandelmusslorna serverades. Med hemkokt svartvinbärssylt, om jag minns rätt. Och klenor som de kallades. Klenäter. Min mormor lyckades kavla ut dessa så tunt så tunt, så när de friterades i kokosfett, då förblev de någorlunda tunna, och knapriga.

    Gården Spargodt utanför Tågarp i Bjuvs kommun.
    Släktgården Spargodt där vi har firat många lyckliga jular.

    Serveringsförslag mandelmusslor

    Mandelmusslor serveras med en klick grädde och sylt. Tips: Lägg gärna en tesked socker i grädden innan du börjar vispa, och se till att grädden är kall, då blir det lättare att vispa. Slövispad grädde är lite lösare än när den vispas hårt. Slövispad grädde upplevs mindre fet i smaken än hårdvispad grädde. Till mandelmusslor föredrar jag slövispad grädde.

    Men sylten då? Här finns det familjetraditioner som har mycket med geografi att göra. I norra delen av Sverige serveras gärna hjortronsylt till, och hos mina morföräldrar blev det ofta svart vinbärssylt. Alla sorters sylt passar fint, så välj det du tycker är godast.

    Fler tips på goda julrecept:

    Farmors saftiga saffransbullar
    Chokladkola, Karins
    Mjuk pepparkaka - min mormors
    Marzipan-konfekt för figurer
    Mormors äppelkompott
    Ostkuber med syltad ingefära till adventsmyset

    Om du gillar detta recept...

    då kanske du också gillar

    • Toast skagen, Fritz specialare
    • Sophies små spröda ostkakor
    • Chili con carne - riktig cowboymat
    • Kolatårta från Hovdala slott
    • Finaste apelsinmarmelad
    Mandelmussla i närbild efter ett släktrecept från 1880-talet.

    Mandelmusslor - Weibull

    En lyxig mandelmussla som innehåller extra mycket mandel, vilket ger en tydlig mandelsmak och en härlig knaprig-seg konsistens. En höjdare i adventstider och att servera efter ett festligt julbord!
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Baka, Kakor
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 160 gr sötmandel, varav 4 bittermandlar
    • 160 gr socker
    • 160 gr mjöl
    • 106 gr skirat osaltat smör (se tips nedan)

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • 12 lod sötmandel (4 bittermandlar), 12 lod socker, 12 lod mjöl, 8 lod skirat smör, som röres tills det vittnar. Smörj formar "tumma ut", grädda guldgula. Gott med vispad grädde och sylt i.

    Ny text

    • Smält smöret. (Lägg till en liten klick extra smör, eftersom den ska skiras) Rör ej i kastrullen och häll av det genomskinliga smöret och lämna kvar den grumliga, ljusa bottensatsen. Låt svalna.
      106 gr skirat osaltat smör (se tips nedan)
    • Skålla och skala mandeln. Se tips nedan om hur man gör. Torka med en handduk eller hushållspapper. Mal mandeln i en mandelkvarn eller köksmaskin.
      160 gr sötmandel, varav 4 bittermandlar
    • Sätt ugnen på 200℃. (180℃ om du använder varmluftsugn)
    • Rör det avsvalnade smöret tills det blir vitt. Blanda i de övriga ingredienserna.
      160 gr socker, 160 gr mjöl
    • Smörj mandelmusselformar. Tryck med tummen ut en liten degklump i formen så att det jämt fördelas. Fyll resterande formarna tills degen är slut.
    • Grädda i 200℃ (180℃ i varmluftsugn) i 10-12 minuter. Knacka försiktigt ut mandelmusslorna medans de fortfarande är varma.

    Anteckning

    Tips! 
    Skålla mandel: 
    Lägg mandel i en kastrull med kokande vatten. Låt stå i fem minuter. Häll av i ett durkslag och häll kallt vatten på mandlarna. Ta en mandel mellan tummen och nedre delen av pekfingret så att du klämmer på den (hänger du med här?) och kläm bort skalet. Har du barn? Detta är en typisk syssla för barnen i köket. 
     
    Keyword adventsfika, Julbak

    More Kakor

    • Havregrynskakor
    • Drömmar om Ökensands-kakor
    • Boterkoek - Holländsk smörkaka
    • Macarons eller makroner med bittermandel

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!